Dracht

Het gewicht van Wiebke op de dag van de dekking (26 juni 2019) is 21,3 kg.

Dinsdag 9 juli 2019 – (dag 14 van de dracht) Wiebke is erg moe en opvallend rustig. Tijdens de wandeling sjokt ze achter mij en Berber aan. Ze is wel fanatiek met een balletje in de tuin! De afspraak voor de echo is gemaakt op 24 juli 2019 bij Dierenkliniek Sleeuwijk. We zijn erg benieuwd!

Donderdag 11 juli 2019 – (dag 16 van de dracht) Wiebke heeft gespuugd. Desondanks eet ze goed. Ze kijkt het eten bijna uit je mond! Ze krijgt af en toe wat extra’s zoals een gekookt eitje en gegrilde kippenlever. PostNL kwam een doos brengen met haar Farmfood brokken. Dit vond ze hoogst interessant en ging uit zichzelf in de doos zitten!

Woensdag 24 juli 2019 – (dag 29 van de dracht) Vanmiddag naar de dierenkliniek in Sleeuwijk geweest voor de echo. WIEBKE IS DRACHTIG, wat een geweldig nieuws! De echo is gemaakt door Miranda Soeters, helaas was mijn eigen dierenarts Annemieke Hotting-de Boer op vakantie. Het was erg mooi om ze te zien bewegen! De vruchtjes zijn ongeveer zo groot als een walnoot. Ze groeien nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de vruchtjes zijn nu erg kwetsbaar. Wiebke en Dibbe worden over een dag of 30 trotse ouders. We zijn er heel blij mee! Het gewicht van Wiebke is nu 22,3 kilo. Hieronder volgen wat foto’s en een filmpje.

Zaterdag 27 juli 2019 – (dag 32 van de dracht) Zo blij voor Wiebke dat het geen 40 graden meer is! Het was echt niet te doen voor haar. De gemiddelde dracht duurt 62 dagen. Tanden, snorharen, tenen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Het geslacht is ook bepaald. De foetus is nu een miniatuurhondje! Wij hopen rond 24 augustus pups te verwelkomen. Leuk, we hebben de afgelopen dagen veel bezoek gehad!

Maandag 29 juli 2019 – (dag 34 van de dracht) De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht gaat nu echt toenemen en de pups gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt ook sterk toe in deze fase! Standfoto:

Vrijdag 2 augustus 2019 – (dag 38 van de dracht) We zijn naar de dierenarts geweest om Wiebke te wegen: 24,3 kg. Flink gegroeid dus! Ze ligt graag op het parket onder de salontafel. Uitlaten is een ramp; ze gaat regelmatig op straat liggen of sjokt. Ach ja het valt ook niet mee met zo’n buik! Spelen in de tuin met een balletje is ze nog steeds wel voor te porren. Ze krijgt meer brokken nu en tussen de middag krijgt ze Renske Natuurlijke Diervoeding. Alles gaat er goed in! Berber is erg lief voor haar dochter en likt haar regelmatig. Ik ben benieuwd hoe ze straks op haar kleinkinderen gaat reageren en of ze mee gaat helpen. Volgend weekend gaan we de werpkist opzetten om Wiebke eraan te laten wennen.

Zondag 4 augustus 2019 – (dag 40 van de dracht) We zijn vandaag gezellig een dagje naar onze Belgische vrienden in Wilrijk geweest. De honden konden heerlijk in de tuin spelen. Met Wiebke gaat alles gelukkig nog steeds goed: ze wordt ‘Dikkie Dik”. Ze eet prima en moet wat vaker plassen nu. Ze wil op dit moment niks van vreemde honden weten. Ze vindt het niet fijn als ik even weg ben en zit te wachten tot ik terug ben! Verder neemt ze lekker haar rust.

Seppe en Wiebke
Wiebke, Berber en Seppe

Vrijdag 9 augustus 2019 – (dag 45 van de dracht) Wiebke was vanmorgen tijdens de wandeling aan het gras eten. In de loop van de morgen heeft ze gespuugd. Ik heb haar vandaag weer gewogen en ze weegt nu 25,3 kg, dus ze is in totaal 4 kg gegroeid. Berber was destijds op dag 51 4,4 kg gegroeid; het gaat mooi gelijk op! Vandaag zijn de puppy identificatiebandjes in allerlei kleurtjes binnen gekomen! Op dag 49 zijn de bewegingen van de pups voelbaar. Dat schiet al op!

Dinsdag 13 augustus – (dag 49 van de dracht) De werpkist staat en het zeil ligt. Af en toe gooi ik er wat snoepjes in om haar eraan te laten wennen! Het spugen is gelukkig weer over. Haar maaltijden moeten nu over 3 keer worden verdeeld daar er minder ruimte is voor haar maag. Ik moet haar in beweging houden, maar dat valt niet mee. Afgelopen zondag kon ze bij het kanaal loslopen terwijl moeder Berber een duik nam. Ze was even helemaal blij en heeft toen ongeveer 2,5 km gewandeld.

De gemiddelde draagtijd van een teef bedraagt 60-63 dagen, maar 1-2 dagen korter kan ook. Pups geboren voor de 58e dag zijn meestal niet levensvatbaar. Berber is 2 x op dag 60 bevallen. We gaan het zien!

Zondag 18 augustus – (dag 54 van de dracht) Wiebke van de week weer gewogen; ze is 0,9 kg gegroeid in een week tijd. In totaal is ze 4,9 kg aangekomen! Haar normale temperatuur is rond de 38 gr. C. Belangrijk om te weten, omdat haar temperatuur vlak voor de bevalling daalt.
Wiebke gaat uit zichzelf in de werpkist liggen en graaft er af en toe in (nestdrang, zie filmpje). Berber ging er daarentegen nooit uit zichzelf in!
Ze springt nog steeds op en van de bank met haar dikke buik. Ook hebben we van de week de pups voelen bewegen: kleine plopjes! We worden steeds benieuwder!

Woensdag 21 augustus – (dag 57 van de dracht) Wiebke heeft ’s morgens geen zin in haar brokken. ’s Avonds heeft ze meer trek. Ze gaat nog graag een half uurtje mee wandelen ’s morgens. Verder neemt ze haar rust en slaapt veel. Ik heb wat handdoeken en knuffels in de werpkist gelegd, zodat ze kan graven, wat ze ook regelmatig doet (zie filmpje), ha, ha!
Terwijl ik dit stukje typ ligt ze heerlijk op mijn voeten onder de tafel.
Ik temperatuur haar nu 2 x per dag; vanmorgen was haar temperatuur nog normaal. Gisteravond na de wandeling maakte ze kreunende geluidjes, nog niet eerder waargenomen! Het wachten duurt lang…

Vrijdag 23 augustus – (dag 59 van de dracht) Vannacht een rustige nacht gehad. We hebben Wiebke vanmorgen om 10.00 uur getemperatuurd en haar temperatuur is 1 graad gedaald, d.w.z. dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten! Ze is nu nog heel rustig, meestal bevallen ze ’s avonds of ’s nachts. Wiebke is bevallen, we gaan verder bij het kopje geboorte!