De Stabij

Rasomschrijving

  • Land van herkomst: Nederland
  • Oorspronkelijke taak: Mollenvanger, jachthond, waakhond
  • Huidige taak: Jachthond, mollenvanger, waakhond, gezelschapshond
  • Gemiddelde levensduur: 12-14 jaar
  • Gemiddelde schofthoogte: Ideale maat reuen 53 cm, teven 50 cm
  • FCI-classificatie: Groep VII, Staande Honden

Een eigenzinnige Fries met een goed karakter en lief voor kinderen!

Het is een aantrekkelijke hond om te zien. Naast zwartbont zijn ze er ook in bruinbont. In het wit mogen schimmel en/of spikkels voorkomen. De poten en buik zijn altijd overwegend wit.

De Stabij is vaak een echte waterrat! Het kost meestal meer moeite om ze uit het water te houden, dan ze erin te krijgen. 

Ze zijn nieuwsgierig, zelfstandig en beschikken over een goed leervermogen. Het beste is hij af met een sportieve baas, die aan zijn behoefte aan activiteit tegemoet komt! Als hij niet genoeg beweging krijgt zal hij zich gaan vervelen en vervelend worden in huis. Hij is attent op zijn omgeving, maar ook erg baasgericht. De Stabij is een plezierige hond om mee te werken. Door zijn karakter en functionele bouw is hij voor veel dingen inzetbaar!

Opvoeding

De Stabij werkt graag voor zijn baas, maar hij moet eerst weten wie zijn baas is. De band die hiervoor nodig is, kan ontwikkeld worden door een rustige, vrolijke en afwisselende opvoeding te geven. Een consequente aanpak is belangrijk! Een harde aanpak is echter zinloos: hij zal er volledig door blokkeren en niet meer vrijwillig zijn taken uitvoeren. Het is dus zaak om daar goed op te letten. Te veel druk is geen goed idee voor een Stabij en een goede begeleiding is heel belangrijk!

Voor verdere informatie over het ras verwijzen wij u naar de site van de N.V.S.W.
(Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen).